DE BEHANDELAARS

We vonden het zinvol om hier een stukje te plaatsen over de behandelaars. Vanuit verschillende expertises delen ze hun ervaring met reuma en de reumapatienten met ons
Imke Arts - leefstijladviseur Zorgboog in Balans

Mijn naam is Imke Arts en werk als leefstijladviseur bij Zorgboog in Balans. Als leefstijladviseur begeleid ik mensen naar een gezonder en fitter leven. Dit kan op allerlei thema's, zoals een beter slaappatroon; meer beweging op het werk of in het dagelijks leven; een betere verdeling tussen rust en activiteit en zo verder. Het gaat erom wat u belangrijk vindt en waar u aan wilt werken.

Reuma en beweging gaan niet altijd goed samen. Althans het is niet altijd even prettig, maar wel heel belangrijk! Zo komen er bepaalde stofjes vrij die je gelukkiger maken en zorgen dat de pijn afneemt. Op het moment dat u reuma hebt is het echter de kunst om activiteiten te verdelen waardoor u uzelf niet overbelast, maar ook slaap is bijvoorbeeld erg belangrijk, zodat u uw lichaam voldoende rust geeft. Hier kan een leefstijladviseur met u naar kijken.

Op het moment dat u bij een leefstijladviseur aan de slag gaat, krijgt u een persoonlijk, individueel begeleidingstraject. Dit houdt in dat we aan uw persoonlijke doelen gaan werken en kijken naar uw huidige leven en leefstijl. Bij een leefstijlcoach komt u, afhankelijk van uw wensen en behoeften, eens per maand. Hoe meer vooruitgang erin zit, hoe langer de tijd tussen de consulten.

Leefstijladvies is op dit moment nog niet-verzekerde zorg. Als u voor begeleiding kiest dan kan de begeleiding doorgaan voor zolang dat nodig is. We sluiten een traject af als u daar klaar voor bent.

Wilt u nog meer informatie of wilt u een afspraak plannen, dat kan via onderstaande contactgegevens of bezoek de website van Zorgboog in Balans, https://www.zorgbooginbalans.nl/disciplines/Leefstijlcoaching
Leefstijladviseur.zib@zorgboog.nl
06 - 57077462
Locatie: Vita_Liek: Julianalaan 2 te Helmond

Geschreven door: Imke Arts
leefstijladviseur Zorgboog in Balans


SAMENWERKING MET “FYSIO LEONARDUS” IN HELMOND

Vereniging ReumaActief de Peel gaat samenwerken met de fysiotherapie- praktijk van het “gezondheidscentrum Leonardus” . Zo gaan zij voor onze instructeurs een bijscholing verzorgen, maar ook worden zij de adviseurs van onze vereniging op hun vakgebied fysiotherapie, ergotherapie en revalidatie. Zij stellen zich aan u voor:

De praktijk: Fysiotherapie Leonardus

Wij zijn een middelgrote fysiotherapiepraktijk gevestigd in de Leonarduskerk te Helmond. Hier vormen wij samen met huisartsen, een revalidatiekliniek, apotheek, psychologen en diverse andere disciplines een eerste lijns gezondheidscentrum. Fysiotherapie Leonardus probeert voorloper te zijn op het gebied van fysiotherapeutische zorg. Dit maakt dat het merendeel onze therapeuten geschoold is op masterniveau (wetenschappelijk) en we nauw samenwerken met de inpandige ergotherapie, de revalidatiekliniek en verschillende verwijzers. Samen met de cliënt proberen wij middels fysieke training en verandering van gedrag en levensstijl meer grip te krijgen op het klachtenbeeld om zo op lange termijn minder afhankelijk van zorg te worden.

Adviseurs/fysiotherapeuten:

Rick van Tilburg

Ik ben sinds 2004 werkzaam als fysiotherapeut en heb in 2013 mijn master ‘psychosomatische fysiotherapie’ behaald. Deze masterstudie ben ik gaan volgen omdat ik veel mensen met complexe aandoeningen zie. Hierbij wil ik hen graag op lichamelijk maar ook op mentaal vlak ondersteunen bij (heftige) medische diagnoses.

Gijs Beesems

Ik rondde in 2009 mijn opleiding fysiotherapie af en ben tevens sinds enkele jaren werkzaam als manueel therapeut (MSc). Als manueel therapeut ben ik gespecialiseerd in de werking en ziekteleer van gewrichten in de wervelkolom, de extremiteiten, en de analyse van gezondheidsproblemen vanuit een bio-psychosociaal perspectief.

Wij hebben beiden uitgebreide ervaring en expertise op het gebied van reumatische aandoeningen. Gijs meer vanuit het medische, pathologische aspect van het ziektebeeld en Rick vanuit een meer holistische visie, waarbij de mens in zijn geheel gezien en behandeld wordt. Voor vragen omtrent uw klachten kunt u ons benaderen. Uiteraard kunt u bellen (0492-508080) of mailen ( fysiotherapie@gcleonardus.nl ) voor het maken van een afspraak en persoonlijk advies. Voor vragen van u of uw therapeut/beweegbegeleider met een meer algemeen karakter zijn wij te benaderen via de website van Reuma Actief de Peel of op info@verenigingreumaactiefdepeel.nl


Reumatoloog R. Geilen

Ik ben Robbie Geilen, 35 jaar oud, en versterk per 1 december als 3e reumatoloog het team in het Elkerliek Ziekenhuis. Voordat ik ben opgeleid tot reumatoloog heb ik eerst de opleiding tot internist voltooid met als aandachtsgebied de vasculaire geneeskunde. Mijn opleiding tot internist heb ik in Eindhoven, Veldhoven en Maastricht gevolgd. In 2013 besloot ik de overstap te maken naar de reumatologie, een keuze waarvan ik tot op heden nog nooit spijt heb gehad. De opleiding tot reumatoloog heb ik in Heerlen en Maastricht gevolgd. Het werken in het Elkerliek bevalt mij tot nu toe uitstekend. Vooral de korte lijnen en het nauwe contact met de patiënt spreekt mij zeer aan. Naast de reumatologie in haar volle breedte gaat mijn aandacht in het bijzonder uit naar de echografie van het bewegingsapparaat. Mijn werkzaamheden zullen in het begin met name op locatie Helmond zijn, later waarschijnlijk ook op de buitenpoliklinieken in Deurne en Asten. Ik ben getrouwd, heb 2 katten en ben sinds 2 maanden trotse vader van een prachtige dochter.

Geschreven door: R. (Robbie) Geilen
Reumatoloog in het Elkerliek Ziekenhuis
(Locatie Helmond)


Reumatoloog H. Demirel

De Sint Maartenskliniek heeft sinds 2008 een polikliniek reumatologie, gevestigd in Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer. Ik, Hatice Demirel, werk daar sinds het begin met veel plezier als reumatoloog. We begonnen destijds met twee reumatologen, Maartje Hoefnagels en ondergetekende. Deze poli was destijds opgezet om patiënten uit de regio Boxmeer, die al bij de Sint Maartenskliniek in Nijmegen bekend waren, dichter bij huis te kunnen behandelen. Geleidelijk namen de aanmeldingen van nieuwe patiënten toe, waardoor we tegenwoordig in Boxmeer met een team van vijf reumatologen werken.

Onze reumapoli in Boxmeer is vijf dagen per week bereikbaar, waarbij op 4 dagen reumatologen en reumaverpleegkundigen aanwezig zijn. We werken echter niet uitsluitend op de mooie locatie in Boxmeer. Alle collega’s van ons team werken ook afwisselend op onze hoofdlocatie in Nijmegen. Op beide locaties bieden we dezelfde, brede reumatologische zorg. Voor laboratorium- en röntgendiagnostiek maken we gebruik van de faciliteiten van het Maasziekenhuis Pantein. Sinds kort beschikken we op de reumapoli over een echo-apparaat, waardoor we in Boxmeer zelf echografisch onderzoek kunnen verrichten. Voor enkele zorgaspecten doen we nog wel een beroep op onze vestiging in Nijmegen, zoals het toedienen van intraveneuze reumamedicijnen, deelname aan de reuma-dagbehandelingen, handanalysetrajecten of klinische opnames.

We vinden het prettig dat we meestal een korte wachttijd hebben voor de eerste afspraak. Dit geldt voor de reumazorg op alle locaties van de Sint Maartenskliniek en dus ook voor onze poli in Boxmeer. Daardoor kunnen we patiënten met veel gewrichtsklachten vrij snel beoordelen en indien nodig direct behandelen.

Het prettige aan het werken op onze locatie in Boxmeer is onder andere het kleinschalige karakter. We zijn met een compact team, waardoor we korte lijnen houden met elkaar en de overige medische specialisten binnen Maasziekenhuis Pantein. Een andere prettige bijkomstigheid is dat het lijkt dat onze originele opzet van onze poli in Boxmeer is geslaagd; veel patiënten uit de regio en verder richting het zuiden geven aan dat ze het prettig vinden dat ze niet helemaal naar Nijmegen hoeven te reizen. Tegelijkertijd hebben we het voordeel dat we deel uitmaken van een grote groep van 16 reumatologen die werken bij de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. Bovendien werken we nauw samen met de afdeling Reumatologie van het Radboudumc. Dit zorgt ervoor dat we zo nodig gebruik kunnen maken van elkaars expertise.

Kijk voor meer informatie op: www.maartenskliniek.nl

Geschreven door: H. (Hatice) Demirel
Reumatoloog in het Sint Maartenskliniek
(Locatie Nijmegen)


Reumaconsulente W. de Beer - Meelen

Wat kunt u verwachten?
Laagdrempelige zorg, dichtbij huis. Dat is waar Reumatologie in het Elkerliek voor staat. U kunt terecht op onze locaties in Helmond, Deurne en Gemert. Binnen ons specialismen werken twee reumatologen (dr. De Nijs en dr. Kroot) en twee reumaverpleegkundigen (mw. M. Noten-Habraken en mw. W de Beer-Meelen). Deze verpleegkundigen hebben zich gespecialiseerd in de reumazorg.

Wat is Reumatologie?
De naam reuma is een verzamelnaam voor zo’n tweehonderd verschillende reumatische ziektes. Daarbij kunt u denken aan ontstekingen van spieren, pezen, gewrichten, botten en/of inwendige organen. De reumatische ziektes worden onderverdeeld in de volgende groepen: artritis, bindweefselziekten of systeemziekten, artrose en weke delen-reuma. De reumatoloog is opgeleid in de interne geneeskunde en heeft zich daarna speciaal gericht op aandoeningen van het bewegingsapparaat. Gedurende zijn opleiding heeft de reumatoloog zich verdiept in ziekten van inwendige organen zoals longen, lever en hart. Hierdoor is hij bij uitstek toegerust voor het behandelen van ziekten waarbij én inwendige organen én het bewegingsapparaat zijn aangedaan. Een reumatoloog is als het ware de internist voor aandoeningen van het bewegingsapparaat.

Wat kan de reumaverpleegkundige voor u doen?
Een reumaverpleegkundige is een verpleegkundige die zich heeft gespecialiseerd in de zorgverlening aan mensen met een reumatische aandoening. De reumaverpleegkundige:

 • geeft informatie, advies en uitleg over uw reumatische aandoening.
 • geeft instructies over medicijnen die u moet (gaan) gebruiken of die u zelf toedient, bijvoorbeeld via een injectie.
 • biedt een luisterend oor voor alle problemen die de ziekte met zich mee brengt. Wie last krijgt van reuma heeft immers niet alleen met lichamelijk klachten te maken. Er verandert vaak veel voor een reumapatiënt en zijn/haar omgeving. Daarbij kan steun en advies heel welkom zijn.
 • zoekt samen met u de weg naar een mogelijke oplossing of wijst u de weg naar instanties of andere hulpverleners.

Kortom: u kunt terecht met de meest uiteenlopende vragen.

Voor wie?
De reumaverpleegkundige is er in principe voor alle patiënten van de reumatoloog. Voor een eerste gesprek met de reumaverpleegkundige wordt u doorverwezen door uw reumatoloog. U kunt echter ook zelf aan uw reumatoloog om een verwijzing vragen.

Geschreven door: W. (Wendy) de Beer - Meelen
Gespecialiseerd verpleegkundige reumatologie in het Elkerliek ziekenhuis
(Locatie Helmond en Deurne)


Ergotherapeute Mw.E.R.Dekkers-Rambags

Wat is ergotherapie?
Ergotherapie is bedoeld voor iedereen die door een beperking zijn of haar dagelijkse handelingen niet meer naar wens kan uitvoeren. De ergotherapeut zoekt samen met u naar een oplossing voor de beperkingen die u ondervindt bij dagelijkse bezigheden thuis, op het werk of elders. Het doel van ergotherapie is om uw zelfstandigheid te behouden of te vergroten.

Wat is ergotherapie bij een reumatische aandoening?
De ergotherapeut geeft u adviezen over hoe u dagelijks belastende activiteiten beter kan uitvoeren. Ook wordt u gecoacht om uw energie zo efficiënt mogelijk gedurende de dag te verdelen. Hierbij kunt u denken aan:

 • Belasting van de gewrichten zo goed mogelijk leren verdelen;
 • Het zoeken naar de balans tussen activiteiten en rust;
 • Het verstandig leren plannen van week/dagactiviteiten;
 • Het omgaan met pijnklachten;
 • Aanmeten van spalken.

De behandeling
De therapie vindt zoveel mogelijk in het ziekenhuis op de afdeling revalidatie plaats. Afhankelijk van uw hulpvraag wordt u evt. doorverwezen naar een collega ergotherapeut in de regio.
Indien nodig kan de ergotherapeut u thuis bezoeken zodat concrete activiteiten met u en eventueel uw partner en/of mantelzorger in uw eigen omgeving geoefend kunnen worden. Soms kan het nodig zijn om u door te verwijzen naar het handenteam van het Elkerliek ziekenhuis. Er is een intensief contact met de reumatologen en reumaconsulentes. Er wordt ook voorlichting gegeven over artrose tijdens de artrose voorlichtingsgroep die samen met de reumaconsulente van het Elkerliek ziekenhuis wordt gegeven.
De poliklinische revalidatiebehandeling kan variëren in duur van enkele weken tot maanden, afhankelijk van de vragen die er zijn en de doelstellingen die u hebt. De behandelfrequentie kan variëren van eenmaal per twee weken tot enkele keren per week.
Het is belangrijk dat u in de thuissituatie actief toepast wat u tijdens de revalidatiebehandeling leert. Door middel van voorlichting, adviezen, oefeningen en ‘huiswerkopdrachten’ wordt u zelf deskundig gemaakt ten aanzien van uw problematiek. U leert zelf met uw problemen om te gaan, zodat hulp niet altijd van (medische) deskundigen hoeft te komen. Uw partner en/of familieleden kunnen een belangrijke ondersteunende rol hebben en worden daarom vaak bij de behandeling betrokken.

Hand en polscentrum
Handtherapie is een specialisatie van ergotherapie en fysiotherapie en bestaat vaak uit een combinatie van beide specialismes.
Handtherapeuten zijn deskundig op het gebied van (hand)aandoeningen zoals reuma. Ook het vervaardigen/aanmeten (en waar nodig het bijstellen/aanpassen) van (confectie-)spalken, het gebruik van protheses, het behandelen van blessures en aandoeningen en het herkennen van complicaties behoort tot hun taken. Het handenteam in het Elkerliek Ziekenhuis is een multidisciplinair team van ergotherapeuten en fysiotherapeuten, gespecialiseerd in de behandeling van de hand, pols en onderarm. De handtherapeut bekijkt of er aanpassingen nodig zijn en maakt spalken die de functie van de hand ontlasten of ondersteunen. Daarnaast richten ze zich op functieherstel door de behandelingen zoals oefentherapie en massage.
De ergotherapeut/handtherapeut geeft praktische adviezen als er problemen zijn binnen het dagelijks leven.
Er wordt nauw samengewerkt met medisch specialisten, huisartsen en paramedici uit de regio. Soms lijken de behandelingen van ergo- en fysiotherapeut elkaar te overlappen, maar door het verschil in insteek, kunnen beide disciplines elkaar goed aanvullen en ondersteunen.
De behandeling kan eenmalig zijn, maar de cliënt kan ook gedurende een langere periode door de handtherapeut begeleid worden.

Hoe wordt Ergotherapie vergoed?
De poliklinische vergoeding vindt plaats in het kader van de Enkelvoudige Extramurale Ergotherapie. U heeft recht op tien uur ergotherapie per kalenderjaar. Dit is in elk basispakket inbegrepen. Sommige verzekeringen vergoeden meer. Op uw polis of door contact op te nemen met uw zorgverzekeraar krijgt u hierover meer informatie. Als u in het ziekenhuis bent opgenomen wordt uw behandeling vergoed via uw ziektekostenverzekeraar.

Hoe komt u bij de ergotherapeut van het Elkerliek ziekenhuis?
Aangezien een ergotherapeut u alleen mag behandelen op indicatie van een arts, heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist. Met deze verwijzing kunt u een afspraak maken: tel. 0492-595620

Geschreven door: E.R.Dekkers- Rambags namens het team; ergotherapie Elkerliek ziekenhuis


PODOTHERAPEUT ASHLEY VAN DE WATERBEEMD

Reuma gaat in 80% van de gevallen gepaard met voetklachten. Zeer regelmatig wordt er dan ook een beroep gedaan op de podotherapeut. Door vergroeiingen of een afwijkende stand van de voet kunnen de schoenen minder goed passen. Dit kan leiden tot meer, snellere eeltvorming en likdoorns. Ook kunnen de nagels afwijkingen vertonen als de tenen niet de ruimte krijgen die zij nodig hebben. Een veranderde stand van de voet kan leiden tot een ander looppatroon wat ook klachten in knieën, heupen en rug tot gevolg kan hebben.

Als podotherapeut richt ik me bij het behandelen van de reumatische voet met name op het verbeteren van de voetfunctie: pijn verminderen, bestaande afwijkingen aan uw voeten niet laten verergeren en nieuwe klachten voorkomen. Na onderzoek wordt er een persoonlijk behandelplan opgesteld. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • Correctie van scheefstaande tenen met teenorthesen
 • Behandeling van drukplekken middels podotherapeutische zolen of orthesen
 • Schoenadvisering
 • Advisering over voetverzorging
 • Instrumentele voet(wond) behandeling
 • Indien nodig overleggen met de orthopedisch schoenmaker over aanpassingen in of aan (orthopedische) schoenen

Geschreven door Ashley van de Waterbeemd, Toppodotherapie Helmond-Mierlo.
Toppodotherapie Helmond-Mierlo is werkzaam in verschillende gezondheidscentra in Helmond en Mierlo. Zij werken kleinschalig en wijkgericht om toegang tot de podotherapie voor iedereen in Helmond en Mierlo mogelijk te maken.


Fysiotherapeuten G. Beesems & R. van Tilburg

Fysiotherapie bij reuma
Gezondheidscentrum Leonardus

Wat is Fysiotherapie
Een fysiotherapeut helpt mensen met klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat. Dit kan onder andere door massage of handmatige technieken door de fysiotherapeut, oefentherapie of middels het beïnvloeden van gedrag of leefstijl. Ook probeert de fysiotherapeut preventief te kijken naar het voorkomen van toename van klachten.

Fysiotherapie bij een reumatische aandoening
Het doel van de fysiotherapie kan zijn het verminderen van klachten bij periodes dat het niet goed gaat. Op lange termijn gaat het meestal om het verbeteren van de dagdagelijkse activiteiten en de belastbaarheid. Hiermee is de inzet om de kwaliteit van leven te optimaliseren. Het eerste contact van de fysiotherapeut is een intake en onderzoek, gericht op het opstellen van een individueel behandelplan. De duur van de behandeling, alsook de intensiteit hiervan is afhankelijk van de behandeldoelen en dienen met u te worden afgestemd. Wanneer het laatste behandeldoel behaald is, zal de fysiotherapeutische behandeling, mogelijk tijdelijk, beëindigd worden.

Preventie van klachten en complicaties
Fysiotherapeut kan een reumatische aandoening niet voorkomen of verhelpen. Wel kan fysiotherapie helpen in het minimaliseren van klachten en zo de kans op permanente gewrichtsbeschadiging en gewrichtsvervorming beperken. Daarnaast kan fysiotherapie een rol spelen in het voorkomen van bijkomende klachten zoals osteoporose en hart-vaatproblemen.

Inhibitie van pijn
In de begeleiding van patiënten met een reumatische aandoening zal de fysiotherapeut aansturen op een actief beleid (te denken aan een vorm van oefentherapie). In individuele gevallen kan er gekozen worden voor een kortdurende passieve interventie (massage of manuele interventies). Dit wordt meestal gedaan om klachten hiermee te verminderen waardoor een patiënt zelfstandig meer kan gaan bewegen of bij de fysiotherapeut verder te gaan met oefentherapie wanneer iemand dit niet zelfstandig kan.

Training
De spierkracht, het spieruithoudingsvermogen en de algemene conditie kunnen bij patiënten met een reumatische aandoening sterk verminderd zijn in vergelijking met gezonde personen. Dit kan onder andere veroorzaakt worden door verminderde lichamelijke activiteit ten gevolge van pijn, stijfheid of vermoeidheid, door het langdurig gebruik van corticosteroïden of door aan het ziektebeeld gerelateerde aandoening. Middels het verbeteren van spierkracht, algemene conditie, beweeglijkheid van de gewrichten en stabiliteit en/of coördinatie wordt geprobeerd het dagelijks functioneren te verbeteren.

Omgaan met klachten
Naast pijnvermindering en training kan de therapeut ook handvaten bieden op het gebied van stress management, ontspanning en het omgaan met reumatische klachten. Wanneer mentale klachten een belangrijke rol spelen, kan in samenspraak met de huisarts of reumatoloog gekeken worden naar mogelijke andere behandelvormen.

Hoe wordt fysiotherapie vergoed?
Fysiotherapie wordt voor reumatische aandoeningen verzekerd vanuit de aanvullende verzekering. Over behandelingen uit de aanvullende verzekering betaalt u geen eigen risico. De duur van de vergoeding hangt af van uw polisvoorwaarden en verschillen per zorgverzekeraar en pakket. Wanneer u geen aanvullende verzekering heeft komen de kosten ten laste van uzelf.

Geschreven door: Gijs Beesems, Rick van Tilburg
Fysiotherapie/Fysiofitness Leonardus
Wethouder Ebbenlaan 131 - 5701 AH HELMOND - 0492-508080


Revalidatieartsondersteuners H. van Bakel & R. van Tilburg

Revalidatie bij Reuma
Gezondheidscentrum Leonardus

Wat is revalidatie?
De doelstelling van een revalidatietraject is ervoor te zorgen dat iemand weer optimaal kan deelnemen aan de maatschappij; zelfstandig en op een juiste manier kan omgaan met zijn klachten en de gevolgen hiervan op het dagelijkse leven.

Voor wie?
Mensen met klachten ten aanzien van houding en bewegen, die vastlopen in het dagelijks functioneren; die moeite hebben met omgang met hun aandoening en bij wie eerdere behandeling(en) onvoldoende resultaat hebben gegeven hierop.

Revalidatie bij reumatische aandoeningen
Bij reumatische aandoeningen zijn doelen gericht op het om leren gaan met pijn en beperkingen en dingen op een andere manier leren vormgeven. Dit houdt in dat mensen beter leren functioneren met de pijnklachten en ook de eigen invloed hierop leren inzien, de pijn zal dus minder op de voorgrond komen te staan en minder belemmerend zijn. Bij Revalidatie gaan we uit van de volgende vier pijlers:

Activiteiten niveau optimaliseren
In het dagelijkse leven is het belangrijk dat er een goede balans is tussen activiteit en rust. Wat u van uw lichaam vraagt en wat uw lichaam aan kan moet in verhouding zijn. Op het moment dat hier een goede balans in wordt gevonden kan pas weer aan opbouw worden gedacht.

Anders leren denken en voelen
Dit begint met het verkrijgen van inzicht in pijnklachten: wat is de oorzaak van pijn? Wat is de functie van pijn? Welke factoren zijn van invloed op de pijn? Wat zijn de gevolgen van de pijn op het dagelijkse functioneren? We gaan op zoek naar het antwoord op deze vragen en werken daarmee naar een juist verwachtings- en gedachtenpatroon over uw aandoening. U leert de signalen van uw lichaam te voelen en op de juiste manier te interpreteren. Hierdoor vergroot u de controle die u heeft over de pijn en is deze daardoor minder belemmerend en beperkend. Verder is het belangrijk dat er aandacht is voor stemming of bijvoorbeeld uw zelfvertrouwen.

Anders doen
Hoe kunt u, ondanks uw aandoening, toch een rol in de maatschappij vervullen (bijv. werk, hobby, gezin, sociale activiteiten)? Denk hierbij aan op tijd kunnen ontspannen. Uw grenzen aan geven. Kunnen omgaan met een terugval, problemen kunnen oplossen. Maar ook acceptatie, hanteren van (on)mogelijkheden en adequaat gebruik van medicatie passen hierbij.

Verbeteren fysiek functioneren
Binnen de revalidatie wordt er aandacht besteed aan verbeteren van de fysieke mogelijkheden zoals kracht, beweeglijkheid, coördinatie en uithoudingsvermogen. Maar ook verbeteren van het slaappatroon en vermindering van de (ervaren) pijn door op een juiste manier hiermee om te gaan.

Hoe ziet een revalidatieteam eruit?
Revalidatie kenmerkt zich door inzet van meerdere disciplines die intensief samenwerken onder aansturing van een revalidatiearts. Bij revalidatie voor patiënten met een reumatische aandoening zijn de meest voorkomende disciplines: revalidatiearts, casemanager, fysiotherapie, ergotherapie, maatschappelijk werk, psychologie, diëtist.

Geschreven door: H. van Bakel, Rick van Tilburg
Gezondheidscentrum Leonardus
Wethouder Ebbenlaan 131 - 5701 AH HELMOND


Reumatoloog I. Kuntzel

Maxima Medisch Centrum

Mijn naam is Inge Kuntzel. Sinds april 2017 werk ik met veel plezier bij het Regionaal Reumacentrum. Reumatologie spreekt mij aan, omdat de meeste reumatische aandoeningen chronisch zijn. Hierdoor blijven patiënten lange tijd onder behandeling. De behandelingen zijn niet alleen medisch, maar het is ook voor een deel begeleiding. Het doel is uiteindelijk om mensen te behandelen, zodat zij hun rol in huis en/of op het werk kunnen blijven uitoefenen. Hiervoor werken we vaak samen met onze eigen ondersteuners, maar ook met andere specialisten en therapeuten.

Reumatologie is een breed vak, waarbij ik het belangrijk vind dit in de volle breedte uit te voeren. Mijn specifieke interesse gaat uit naar onverklaarde pijnklachten van het bewegingsapparaat. Hierbij is het vooral belangrijk mensen goed te informeren, zodat zij zelf de draad weer kunnen oppakken met de huisarts. Daarnaast heb ik mij ook gespecialiseerd in echografie.

Ik heb geneeskunde gestudeerd in Maastricht en mijn opleiding tot specialist heb ik gevolgd in het Maastricht UMC+ en Zuyderland, locatie Sittard en Heerlen.

Geschreven door: I. Kuntzel
Reumatoloog in het Maxima Medisch Centrum


Reumatoloog K. El Mokayad

Maxima Medisch Centrum

Met veel plezier werk ik, Kamal El Mokayad, sinds 2016 als reumatoloog in Máxima Medisch Centrum. Reumatologie spreekt mij om meerdere redenen aan. Aan de ene kant is het heel breed, vanwege de diverse auto-immuunziekten die er onder vallen. Dat zijn ziekten waarbij het lichaam zichzelf als het ware aanvalt. Aan de andere kant is het ook specifiek, omdat je je met name richt op gewrichten. Dat maakt iedere dag afwisselend. Ik heb geneeskunde gestudeerd aan de Universiteit van Khartoum in Soedan. Mijn specialisatie reumatologie heb ik in het Medisch Spectrum Twente in Enschede en in het Slotervaart ziekenhuis in Amsterdam gedaan. Daarna heb ik mij verder gespecialiseerd in echografie. Toen ik in Enschede werkte, heb ik het echografiespreekuur opgestart. Ook in het Regionaal Reuma Centrum ben ik het aanspreekpunt op het gebied van echografie. Vanwege mijn Arabische achtergrond kan ik zowel op het gebied van taal als op het gebied van culturele aspecten veel betekenen voor patiënten die onder andere een Arabische achtergrond hebben.

Geschreven door: K. El Mokayad
Reumatoloog in het Maxima Medisch Centrum

© Copyright 2018 vereniging reumaactief de peel.